Skriva på köpeavtal

Slutskedet i försäljningsprocessen går ut på att skriva ett köpeavtal. Du, mäklare och köparen av lägenheten närvarar, vanligtvis på mäklarens kontor. Man har redan kommit överens om priset för lägenheten och saker som energideklaration och medlemskap i bostadsrättsföreningen är presenterade och tillrättalagda.

Både säljare och köpare brukar vilja få till en kontraktskrivning så snart som möjligt efter att man kommit överens om en affär och i samband med signeringen kommer man överens om officiell tillträdesdag.

Handpenning

Vid signeringen av köpeavtalet brukar köparen lämna in en handpenning som motsvarar runt 10 % av köpesumman. Mäklaren brukar behålla denna summa tillsvidare och tar i ett senare skede ut sitt arvode från den.

Skyldig att informera

Säljaren är skyldig att informera om eventuella brister i lägenheten, men plikten att undersöka bostaden ligger på köparen. Många köpare vill låta en besiktningsman genomföra en besiktning av lägenheten innan det slutgilitiga avtalet skrivs, och det måste säljaren gå med på.

Betalning och överlåtelse

När dagen kommer då den slutgiltiga överlåtelsen av lägenheten ska äga rum så brukar du som säljare tillsammans med köparen mötas på köparens bank. Man genomför en likvidavräkning och pengarna - köpeskillingen - överförs till ditt bankkonto. Du lämnar över nycklarna samt de dokument som rör lägenheten till köparen och affären är klar.

Jämför mäklararvoden när du ska sälja din bostad

Alla mäklare berättar gärna om hur duktiga dem är, hur många lägenheter de sålt och till vilka priser. Men det viktigaste är ju att hitta en mäklare som fått riktigta omdömen från tidigare säljare.
Hittamäklare.se kan du gratis samla in offerter från de bästa mäklarna i ditt område/stad. Du binder inte upp dig på något när du fyller i dina uppgifter och du kan utan problem tacka nej till alla offerter du fått. Det tar ca 3 min att fylla i formuläret och sedan kan du få en inblick i hur arvoden/provisioner ligger bland mäklarna i din stad.
Du kan även kolla upp olika mäklare samt deras omdömen i topplistan som finns på Hittamäklare.se.
Till sist kan du välja att bjuda hem den/de mäklarna som du tror kan sälja din lägenhet till det högsta slutpriset. 

Booli.se har skapat tjänsten Hittamäklare.se - Nätets bästa tjänst när du ska jämföra mäklarofferter på nätet