Budgivning & försäljning

Tillsammans med din mäklare bestämmer du när och hur din lägenhet ska visas. Det kan ske vid ett enda tillfälle, eller vid flera och det finns tre kategorier av visningar.

Den vanligaste formen av lägenhetsvisning är den öppna visningen som annonseras ut i förväg och som vem som helst får komma på.

Det blir allt vanligare att man anordnar förhandsvisningar och det beror ofta på en eller två saker:

  1. Mäklaren har spekulanter i sitt register som söker efter ett objekt som stämmer in på lägenheten du vill sälja.
  2. Spekulanter hör av sig till din mäklare för att få se sin lägenhet i förväg för att de antingen inte kan komma på något av de planerade visningstillfällen eller för att de är så säkra på att detta är rätt lägenhet för dem att de vill få viss förtur.

Den tredje visningsformen är den privata visningen och den arrangeras i regel om det kommer eftersläntrande spekulanter som missat visningarna, och ingen spekulant ännu hunnit lägga ett tillräckligt attraktivt bud.

Budgivningen

Efter visningen får intresserade spekulanter lämna in sina bud till mäklaren. Man kan välja mellan att ha en öppen eller en sluten budgivning. En öppen budgivning är det vanligaste.

Vid en öppen budgivning får spekulanter lämna hur många bud de vill och den som står kvar med högst bud i slutänden vinner budgivningen om du som säljer lägenheten anser att budet är tillfredsställande.

I en sluten budgivning får varje spekulant bara lämna ett enda bud och den som bjuder högst vinner.

Inga bud är bindande och du som säljare är inte skyldig att sälja din lägenhet till en specifik budgivare, oavsett vem som bjuder högst. Det är dock absolut vanligast att man väljer den budgivare som bjuder högst, av uppenbara skäl. Är buden inte tillräckligt höga för att du som säljare ska känna dig tillfredsställd kan du låta arrangera fler visningar, alternativt skjuta upp försäljningen till ett annat tillfälle.

Samla in offerter från olika mäklare 

Ett enkelt och helt kostnadsfritt alternativ för att se hur mycket mäklarna tar i arvode/provision i just din stad är att använda hemsidan Mäklarofferter.se.

Sidan är helt gratis och du behöver inte vara orolig, du förbinder dig inte till någonting när du fyller i dina uppgifter. De hjälper dig att inhämta offerter ifrån olika fastighetsmäklare i ditt område med några enkla knapptryck. Det positiva med detta är att du får en bild över hur provisioner/mäklararvoden ligger i just ditt område. Snabbt och enkelt har du skaffat dig ett gäng offerter att jämföra och sedan kan du besluta om vilken/vilka mäklare du vill bjuda hem på ett möte eller anlita

På Mäklarofferter.se kan du även se omdömen på alla fastighetsmäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i din stad.