Budgivning & försäljning

Tillsammans med din mäklare bestämmer du när och hur din lägenhet ska visas. Det kan ske vid ett enda tillfälle, eller vid flera och det finns tre kategorier av visningar.

Den vanligaste formen av lägenhetsvisning är den öppna visningen som annonseras ut i förväg och som vem som helst får komma på.

Det blir allt vanligare att man anordnar förhandsvisningar och det beror ofta på en eller två saker:

  1. Mäklaren har spekulanter i sitt register som söker efter ett objekt som stämmer in på lägenheten du vill sälja.
  2. Spekulanter hör av sig till din mäklare för att få se sin lägenhet i förväg för att de antingen inte kan komma på något av de planerade visningstillfällen eller för att de är så säkra på att detta är rätt lägenhet för dem att de vill få viss förtur.

Den tredje visningsformen är den privata visningen och den arrangeras i regel om det kommer eftersläntrande spekulanter som missat visningarna, och ingen spekulant ännu hunnit lägga ett tillräckligt attraktivt bud.

Budgivningen

Efter visningen får intresserade spekulanter lämna in sina bud till mäklaren. Man kan välja mellan att ha en öppen eller en sluten budgivning. En öppen budgivning är det vanligaste.

Vid en öppen budgivning får spekulanter lämna hur många bud de vill och den som står kvar med högst bud i slutänden vinner budgivningen om du som säljer lägenheten anser att budet är tillfredsställande.

I en sluten budgivning får varje spekulant bara lämna ett enda bud och den som bjuder högst vinner.

Inga bud är bindande och du som säljare är inte skyldig att sälja din lägenhet till en specifik budgivare, oavsett vem som bjuder högst. Det är dock absolut vanligast att man väljer den budgivare som bjuder högst, av uppenbara skäl. Är buden inte tillräckligt höga för att du som säljare ska känna dig tillfredsställd kan du låta arrangera fler visningar, alternativt skjuta upp försäljningen till ett annat tillfälle.

Jämför mäklararvoden när du ska sälja din bostad

Alla mäklare berättar gärna om hur duktiga dem är, hur många lägenheter de sålt och till vilka priser. Men det viktigaste är ju att hitta en mäklare som fått riktigta omdömen från tidigare säljare.
Hittamäklare.se kan du gratis samla in offerter från de bästa mäklarna i ditt område/stad. Du binder inte upp dig på något när du fyller i dina uppgifter och du kan utan problem tacka nej till alla offerter du fått. Det tar ca 3 min att fylla i formuläret och sedan kan du få en inblick i hur arvoden/provisioner ligger bland mäklarna i din stad.
Du kan även kolla upp olika mäklare samt deras omdömen i topplistan som finns på Hittamäklare.se.
Till sist kan du välja att bjuda hem den/de mäklarna som du tror kan sälja din lägenhet till det högsta slutpriset. 

Booli.se har skapat tjänsten Hittamäklare.se - Nätets bästa tjänst när du ska jämföra mäklarofferter på nätet